Sasha & Davy lanceren hun nieuwe album ‘Thuis’: “Het was de beste relatiebrandstof in coronatijden!”

Ze hebben het er niet opzettelijk voor gedaan, maar op de dag dat hun favoriete band ABBA na 40 jaar een nieuw album lost, verscheen ook het nieuwe ‘Thuis’-album van Sasha & Davy. Samen met producer Marcel Fisser (‘Beste Zangers’) en zijn muzikanten, bracht één van de bekendste en populairste muziekkoppels in Vlaanderen een nieuwe 3 cd-box uit, die bestaat uit 15 nieuwe nummers, aangevuld met de 30 grootste hits uit ’10 jaar Sasha & Davy’. “In coronatijden was het maken van dit album de ideale brandstof voor onze relatie. De periode dat ik een coronabesmetting opliep en thuis, apart, moest uitzieken, zal ik nooit meer vergeten. Wat de nieuwe nummers betreft hebben we, naast de duetten, ook elk 4 solo’s opgenomen. De titelsong is een mooie weergave van hoe goed en hoe thuis we ons voelen in ons eigen huis, maar ook in de omgeving en de buurt waar we wonen. Het refrein en de eerste zestig seconden heb ik een paar jaar geleden al geschreven, toen de makers van ‘Thuis’ op zoek waren naar een nieuwe themasingle. Miguel Wiels en Niels Destadsbader hebben toen het laken naar zich toegetrokken (lacht), maar omdat we het zelf zo’n sterke melodie vonden, zijn we het verder gaan uitwerken tot de volwaardige titelsong die het nu, op ons nieuwe album, is geworden”, zegt Davy Gilles. Nu zondagmiddag 7 november 2021 stellen Sasha & Davy in CC Het Spoor in Harelbeke hun nieuwe album ‘Thuis’ officieel voor aan het publiek, inclusief een signeersessie.

Het nieuwe ‘Thuis’-album van Sasha & Davy verscheen op CNR en is fysiek en digitaal beschikbaar.

Wat hebben Camille, The Weeknd en de populaire Eén-serie ‘Thuis’ te maken met het nieuwe album van Sasha & Davy? Het populaire koppel geeft zelf toelichting bij de 15 nieuwe nummers, waaronder 4 solo’s van Davy Gilles en Sasha Rosen.

Track by track

01 - Thuis (Sasha & Davy)

Sasha: “De titelsong van ons nieuwe album. We zijn graag thuis. Als Nederlandse voel ik met ondertussen ook helemaal thuis in België."

Davy: “Wij voelen ons thuis in De Kempen, in Westerlo, de buurt en de straat waar wij wonen. Vroeger had ik dat niet, maar het afgelopen coronajaar heb ik, net als nog heel veel mensen, geleerd om thuis te zijn. Door de drukte van de voorbije jaren voelde dat verplicht ‘thuis zijn’ in het begin wat onwennig aan, maar ondertussen heb ik ervan leren genieten. Ik merk dat ik graag weg ben, maar ook weer graag terug thuis ben. Met Sasha, de kinderen en alle lieve mensen die ons hier omringen, voelen wij ons thuis."

Sasha: “De song is inderdaad geïnspireerd op de warmte en op de liefde van vrienden en familie. Nergens beter dan ‘Thuis’, hé Davy? "

Davy: “Inderdaad (lacht). Een jaar of twee geleden had ik de eerste zestig seconden van het nummer al geschreven als mogelijk nieuwe begingeneriek voor de Eén-serie ‘Thuis’. De producers waren op zoek naar iets nieuws. Ze hebben toen voor de inzending van Miguel Wiels en Niels Destadsbader gekozen, maar omdat we het zo’n sterk idee vonden, hebben we dat toch verder uitgewerkt tot een volwaardige song. Die is meteen ook de titeltrack geworden van ons nieuwe album."

02 - Ik heb je nodig (Sasha & Davy)

Davy: “Aanvankelijk was het een solonummer, maar Sasha vond het zo’n mooi nummer dat we het samen hebben opgenomen.

Sasha: “Ik zing het voor iemand die er niet meer is.

Davy: “Inderdaad een afscheidsnummer, zodra we tweestemmig beginnen zingen, wordt het weer iets heel bijzonder.

Sasha: “Het is één van mijn favoriete nummers op ons nieuwe album.

03 - Door al m’n tranen heen (Davy Gilles)

Davy: "Naar mijn gevoel en voor mezelf is dit een ‘blijvertje’. Het is een song die helemaal plakt aan Davy Gilles. Ik ben er nog steeds ontzettend trots op, omdat het al zoveel mensen heeft bereikt en blijft bereiken. In volle coronatijden heb ik het opgenomen en uitgebracht. Ik ben nog steeds ontzettend dankbaar dat het liedje al zoveel werd en wordt gestreamd, dat de videoclip nog steeds massaal wordt bekeken en gedeeld, en dat de song nog vaak op de radio wordt gedraaid. Bijna dagelijks krijg ik er nog reacties op. Het was mijn eerste solosingle in lange tijd. Terug naar mijn roots en wie mij kent, weet dat ik een grote fan ben van het levenslied. Ik ben blij dat ik dat muziekgenre, op een moderne manier, weer op de muziekkaart kan zetten. Voor mij is dit liedje de start van een nieuwe muzikale richting die ik levenslang zal blijven bewandelen: liedjes met een lach en een traan, waar mensen zich tekstueel in blijven herkennen en met vooral ook een leuk meezinggehalte. ‘Door al m’n tranen heen’ is een liedje over hoop, wat we allemaal nodig hebben in het leven. Ook op de momenten dat het minder gaat."

04 – 1 Minuut zonder jou (Sasha Rosen)

Sasha: “Een solo in de categorie ‘warme pop-ballades’, alhoewel het toch meer mid-tempo aanvoelt. Ik zing het heel graag. Ik moet eigenlijk terugdenken aan het moment dat Davy thuis zat in verplichte corona-isolatie. Hij leefde een paar dagen alleen, opgesloten in een kamertje in ons huis, terwijl het leven hier verder draaide. Zonder hem."

Davy: “En dat lukte?” (lachend)

Sasha: "Ja, dat lukte schat (lacht). Maar wat ik vooral wou zeggen, is dat dit liedje gaat over ‘een gebroken liefde’ en hoe het voelt om een tijdje zonder die andere te zijn. Als je lange tijd bij elkaar bent en je gaat dan uiteen, dan ben je zo gewoon aan elkaar en merk je pas hoe lastig het is om zonder die andere verder te gaan. In ons geval waren we nog samen, maar leefden we door de verplichte omstandigheden een tijdje gescheiden van elkaar. Ik merkte toen nog maar eens hoe hard ik Davy miste."

Davy: “Amai, ik ben blij om dat te horen” (emotioneel). Ook voor mij was het een uitdaging om dat eerste solo liedje voor Sasha te schrijven. Ik wou iets maken dat het midden hield tussen de popmuziek en het levenslied. ‘1 Minuut zonder jou’ begint rustig, opent langzaam en eindigt met een geweldige uithaal naar het einde toe. Daar wordt het een climax, waar Sasha haar vocale kwaliteiten nog eens extra in accentueert. Ik denk dat dit nog wel eens een single kan worden. Ik vind het trouwens ook heel mooi gezongen schat.”

Sasha: “Dankjewel.”

05 - Hij vecht (Davy Gilles)

Davy: “Het is mijn recente single. Ik ben erg trots, niet alleen op de melodie, maar ook de fijne tekst die mijn neef Cliff Vrancken heeft geschreven. Steven Hellemans, die mij helpt met de muziek, had hier al een mooie demoversie van gemaakt. Het klinkt bombastisch. Het liedje gaat over een man die aan lager wal is geraakt, door een lastige jeugd met weinig liefde. Hij vecht, hij overleeft. Ik herken voor een stuk mezelf in het verhaal, want ik weet wat het is om te overleven. Vroeger hadden wij het thuis ook niet gemakkelijk, dus ik weet wat het is om te blijven vechten. Na ‘Door al m’n tranen heen’ is dit mijn 2de solosingle die ik uitbracht uit dit album. Ik ben ontzettend dankbaar dat het zo goed wordt onthaald en dat de mensen het ook weer een heel fijn liedje vinden.”

06 - Door jou (Sasha Rosen)

Sasha: “Het is mijn aller, aller, allereerste solosingle. Kan je je dat voorstellen?”

Davy: “Ja, en ik had nooit gedacht dat dit hem zou worden. Het is onze platenfirma die heel enthousiast was en is over dit liedje.”

Sasha: ”Het is ook een tof nummer en ik ben ook heel blij met deze keuze. Wat voor mij zo raar is, is dat ik op mijn 43ste pas mijn eerste solosingle uitbreng. Al jaren kreeg ik de vraag om eens iets alleen uit te brengen, maar door de drukte met Sasha & Davy en Davy bij De Romeo’s, is dat er niet eerder van gekomen. In aanloop naar dit album hadden we vooraf wel al besloten om geen 15 nieuwe duetten op te nemen, maar ook ruimte te laten voor wat solo’s. Dus, dit was dé kans. Ik ben er ontzettend trots op en blij dat het nu ook een single is geworden. We hebben er ook een mooie clip bij gedraaid. De tekst spreekt aan, de song ligt lekker in het gehoor. Dit voelt gewoon ontzettend goed aan. Hier word je blij van. En over wie gaat het?

Davy: “Natuurlijk over jou schat!

Sasha: “Trouwens, Davy heeft de muziek geschreven, maar niet de tekst. Kwestie dat je niet denkt dat hij liedjes schrijft om zichzelf te verheerlijken. Neen, dat doet hij niet (lacht). Als ik het zing, dan denk ik aan Davy en hoe hij mij verzorgt en steunt wanneer ik me onzeker voel. Bij hem kan ik altijd met alles terecht en is alles bespreekbaar. Als ik me druk maak over iets, dan zorgt hij ervoor dat ik weer rustig word. Ik merk dat we echt alles met elkaar kunnen delen en dat dat gevoel ook erg wederzijds is. Davy kan de dingen ontzettend goed relativeren, waardoor we doorheen de jaren nog meer naar elkaar zijn toegegroeid en sterker geworden zijn als koppel.

Davy: “Oh. Heel lief. Dankjewel schat.

07 - Geloof jij in mij? (Sasha & Davy)

Davy : “Geloof jij in mij schat?

Sasha: “Absoluut. Jij in mij?

Davy: “Ja, heel veel!”

Sasha: “Het is alweer één van mijn favorieten. Zo mooi, hoe het begint met die drums. Ook tekstueel gaat het over een relatie waar je in zit en die dreigt uiteen te vallen. Op zo’n moment zijn er heel veel mensen rondom je die daar dan een mening over hebben. De kracht in dit liedje is dat het koppel besluit om toch bij hun gevoel te blijven en zich als koppel daar vooral niets van aan te trekken, van wat anderen zeggen dat ze wel of niet moeten doen. Want, zolang jij maar in mij gelooft, blijven we bij elkaar. Laat anderen maar praten en oordelen, iets wat tegenwoordig typisch is voor onze maatschappij. Wij blijven vooral bij elkaar. Blijf bij jezelf en je gevoel. Dat is de boodschap en dat zegt dit liedje volledig.

08 - Meer van jou (Sasha & Davy)

Davy: “Volgens mij is dat toch het buitenbeentje van het album.

Sasha: “Maar nee!” (resoluut)

Davy: “Jawel. Er zitten 80’s invloeden in. Ik herinner mij nog dat we twee jaar geleden al eens iets in die stijl gingen maken van The Weeknd meets A-Ha. Vooral het refrein van ‘Meer van jou’ is blijven hangen, dat we het toch hebben opgenomen. Toen Camille vorig jaar uitkwam met ‘Vuurwerk’ dachten wij: “Maar allé, dat hebben wij ook al gemaakt. Dat liedje lag toen al klaar om uit te brengen, maar plots durfden we niet meer. Voor het ‘Thuis’ album hebben we het terug opgenomen, maar dan met echte instrumenten, waardoor het een leuk dansnummer is geworden.”

09 - Ik wens dat jij weer van me houdt (Davy Gilles)

Davy: “Ik hou wel van die mooie, lyrische melodieën waarin je een verhaaltje kan vertellen, met refreinen die helemaal opengaan. Daar staat het levenslied voor, maar ik heb het ook een popkarakter gegeven, waardoor het ook op de radio heel draaibaar is. Opnieuw gaat het over ‘een gebroken liefde’, maar je hoopt natuurlijk dat het weer goedkomt. “

Sasha: “Ik vind het persoonlijk één van jouw mooiste solonummers op dit album.”

Davy: “Is ’t echt? Ik ben heel benieuwd of de rest van Vlaanderen die mening deelt en wat ze ervan vinden.

10 - Wat als jij me ooit verlaat (Sasha Rosen)

Davy: “Dat vind ik zo schoon. Dat doet me denken aan Lara Fabian. Die heeft ook zo’n nummer dat met piano begint en dan helemaal opengaat. Theatraal en dramatisch. Ik wou ook zoiets voor Sasha schrijven, want iedereen weet dat ze zo’n groot musicalverleden heeft."

Sasha: “Ja, maar zonder musical. Ik ben daar trots op en doe graag mee aan musicals. Mijn stem klinkt misschien wat geschoolder en wat zuiverder, maar dat typische musicalklankje heb ik toch niet meer?””

Davy: Neen, da’s waar en dat wordt nogal vaak gezegd, omdat men mensen iemand heel gauw in een vakje of hokje duwen. Die laatste singles van onze favoreite groep ABBA: Er is niks dat meer musical klinkt dan wat zij hebben gemaakt en daar is niets mis mee. Integendeel.”

Sasha: “Ik vind het heel fijn als ik mijn hele ziel kan opengooien en leggen in zo’n liedje. Als je een verhaal vertelt, heel emotioneel, iets waarmee je mensen raakt. Dit is daar een goed voorbeeld van. Het begint zo mooi en stil en breekt dan helemaal open.”

Het valt mij trouwens op dat er op het nieuwe album heel wat liedjes gaan over gebroken liefdes.

Davy: “Ja, nu je het zegt. Dat heeft misschien te maken met de coronatijden waarin ik die songs heb geschreven. Ik was op die momenten zelf ook meer down."

Sasha: “Mogelijk, maar daarom zijn ze niet minder mooi!

11 - Ik had je alles gegeven (Davy Gilles)

Davy: “Naar mijn gevoel is dat een hit, omdat het een liedje is dat dadelijk een groot publiek aanspreekt. Veel mensen gaan zich hier zowel tekstueel als muzikaal in kunnen terugvinden. Het is het levenslied van de bovenste plank, maar dan wel in een modern jasje met een stevig poparrangement. Het is natuurlijk miserie, want het gaat over een gebroken liefde. Ik zie mezelf al in een café zitten, met een goede pint bier, om m’n verdriet te verdrinken en hopend dat het weer goedkomt. Het is een refrein dat iedereen snel gaat kunnen meezingen. Ik ben er zeker van: dit gaat werken!

12 - Heel ver over zee (Sasha Rosen)

Sasha: “Wat meer rock-and-roll, pop tot bijna pop-rock.

Davy: “Het is een muziekstijl die mensen minder snel met jou associëren.

Sasha: “Ja, maar ik kijk ernaar uit om zo’n song met power en kracht te brengen op het podium. Het gaat niet over een gebroken, maar een verboden liefde tussen 2 mensen die er niet mag zijn. Het is moeilijk om bij elkaar te zijn en vooral het afscheid: hoe moet het nu verder? Het liefst verdwijn ik, ‘heel ver over zee’, daar waar het afscheid niet bestaat.”

13 - Dit moet liefde zijn (Sasha & Davy)

Davy: “Ik had dat liedje in eerste instantie voor mezelf geschreven.”

Sasha: “Echt? Oh, met het koortje eronder en het heerlijke refrein. Ik vond dat zo tof dat ik hem direct wou meezingen (lacht).

Davy: "Ja, jij vond dat refrein inderdaad erg aanstekelijk. Eindelijk eens een ‘positief’ nummer (lacht). Het ligt in de lijn van ‘Radio’, een song die we twee jaar geleden hebben uitgebracht. Alles valt in de plooi. De liefde is groot. We hebben er zelfs over nagedacht om ons album ‘Dat moet liefde zijn’ te noemen."

Sasha: “Ja, maar dat vonden we dan toch weer te pathetisch.”

Davy: “Ondertussen zijn we ook alweer 11 Jaar getrouwd en het gaat nog steeds erg goed tussen ons. Dit liedje zou de opener kunnen zijn van een optreden.

14 - Je leeft maar één keer (Sasha & Davy)

Davy: “Dat is ook zo. Je moet de dag plukken en voluit genieten van elk moment, want het kan gedaan zijn voor we het beseffen.

Sasha: “Een single die we vorige zomer hebben uitgebracht en die was meteen ook de eerste van ons nieuwe ‘Thuis’-album. We hebbben de clip thuis gedraaid, want iedereen zat ook thuis door de pandemie. Beau aan de dj-tafel en Noa al dansend.

We hebben die clip thuis zelf opgenomen met onze smartphones, want niemand mocht elkaar bezoeken. Het is de positieve boodschap: je leeft maar één keer en geniet, geniet van het leven. "

15 - Door al m’n tranen heen (Davy Gilles) (remix)

Sasha: “Een soloversie en remix van Davy zijn liedje, maar eigenlijk brengen we deze versie tijdens onze optredens vaak met z’n tweeën. Ik heb spijt dat we hem als duo nog niet hebben opgenomen schat. Het is een hele toffe versie geworden: ze begint heel rustig, maar dan knalt ze vanaf het midden helemaal open en wordt het feest. Alsof we ineens op het podium staan op Het Schlagerfestival en er voor ons duizenden mensen meezingen en zich amuseren. Alleen maar energie!

Davy: “Samen met Steven hebben we muzikaal geëxperimenteerd en zijn we op zoek gegaan naar een stevige feestversie. Met de blazers erbij krijg je inderdaad een échte feestversie, die zelfs geschikt is voor een polonaise. Ja, dit is echt een blijver. Nét daarom doen we hem vaak als bis-nummer tijdens de Sasha & Davy-optredens. In deze versie past het zelfs in het repertoire van De Romeo’s. Ik word nog regelmatig aangesproken over ‘Door al m’n tranen heen’, omdat ik merk dat het een liedje is dat mensen blijft aanspreken. Ze blijven het streamen. Als we op het juiste moment, met de juiste video deze remix lanceren, dan denk ik dat dit nummer nog eens opnieuw keihard zou kunnen aanslaan.

Plug & promo: House of Entertainment.

Met cookies werkt deze website vlot en kunnen we u inhoud op maat tonen. Als u verder surft of op "Ja, ik accepteer cookies" klikt, dan aanvaardt u deze cookies. Meer informatie