07-11-2025

Guten Appetit wordt Bon Appétit

Na het succes van 'Guten Appetit' trekken njam! en Proximus dit jaar opnieuw de grens over voor een nieuw, sprankelend seizoen - en dat mag letterlijk genomen worden. In het hart van de Périgordstreek in Frankrijk ontvangen njam!-chefs Wim Ballieu en Jeroen De Pauw zes bekende Vlamingen voor een week vol gastronomische verwennerij, culinaire nostalgie en een flinke portie fun. En omdat we dit seizoen in Frankrijk neerstrijken, krijgt het programma ook een nieuwe naam: 'Bon Appétit'!
De succesformule blijft gelukkig even smaakvol: twee topchefs, zes bekende gasten, en zes dagen vol avontuur, hartelijke gesprekken en nostalgische gerechten om duimen en vingers bij af te likken.
De tafelgasten dit jaar zijn: voormalig veldrijder Niels Albert, oorlogsverslaggever op rust Rudi Vranckx, dj en actrice Zohra Aït-Fath, Mama’s Jasje-zanger Peter Vanlaet, presentatrice en Miss België 2002 Ann Van Elsen en actrice Ini Massez.

Van dessert tot duel: Niels Albert trapt de week op gang
Ex-veldrijder Niels Albert wordt op zijn dag meteen verrast met breakfast Pavlova. Want er gaat niets boven dessert for breakfast, toch? Daarna schakelt Jeroen over naar stevig bochtenwerk op de mooiste kartbaan van Frankrijk. De winnaarsmentaliteit van Niels? Die blijkt nog springlevend. Wim verwent de racers later met een croque steak vanop de plancha als lunch. Daarna duiken ze ondergronds in de Grotte de Villars, waar Peter Vanlaet voor kippenvel zorgt met een emotioneel streepje muziek. Jeroen nagelt ondertussen zalm op een plank en voorziet ook een portie nostalgie voor Niels met spinaziepuree en ‘geknipt’ spek…
Rudi Vranckx: van oorlogsverslaggeving naar wijn en witloof
Hij mag dan met pensioen zijn, Rudi Vranckx kent nog steeds geen rust en werkt meer dan ooit. Wim en Jeroen bezorgen hem de vakantie die hij verdient. Met de handen in de aarde én in de keuken. Als wijn- en olijfboer in bijberoep krijgt Rudi de uitdaging om aan de slag te gaan met hét lokale Périgord-product. En daar komt hard labeur bij kijken. Jeroen serveert een Italiaanse lunch: minestrone met versgebakken focaccia, terwijl Wim ‘s avonds Rudi’s favorieten op tafel tovert: witloof met kip en een tiramisu die Rudi later kroont tot “het lekkerste dessert dat ik ooit gegeten heb.” Er staat ook een strijd om Domaine Bagatelle op het programma, want Rudi, Jeroen, Zohra en Peter krijgen een snelcursus tot Musketier. En dat lukt de ene al wat beter dan de ander.

Zohra Aït-Fath: dj by night, moeder by day
Energie in overvloed bij Zohra Aït-Fath – dj, actrice en creatieve tornado. Aangezien ze met haar zoon al eens de wilde natuur intrekt op survivalweekend, besluit Jeroen haar mee te nemen naar de Coutellerie Nontronnaise waar ze haar eigen zakmes mag vervaardigen. Wim brengt ondertussen een vleugje Marokko naar Frankrijk met een tarte à la tomate en sardientjes. Na een geurige kruidenwandeling en wat homeopathische middeltjes, spiest Jeroen kippenbrochettes voor het diner en sluit hij de avond voor Zohra nog af met een verrassend dessert: zoete couscous en verse Marokkaanse muntthee.
Peter Vanlaet: van hitlijsten naar hoogtes
Mama’s Jasje-zanger en 90’s-icoon Peter Vanlaet is klaar voor een culinaire portie avontuur. Samen met Ini en Ann trekt hij er eerst op uit voor een tocht met de hondenslee. Een schot in de roos! Voor Peter is er geen beter gerecht dan een sappige steak met verse frietjes en sla, dus Jeroen levert met plezier. En het avontuur stopt niet: een sessie rotsklimmen laat bij Peter zelfs een nieuwe hobby ontluiken. Wim verrast hem later met paling, pladijs én – you love it or you hate it – kalfstongballen in madeirasaus. In ieder geval: Peter loves it! En dat levert de chefs nog een mini-optreden op van Peter. Geheel in stijl, rond het kampvuur.

Ann Van Elsen: tapas, ezels en een vleugje Willy Sommers
Van Miss België tot podcastkoningin, het is Ann Van Elsen die onze chefs culinair in de watten gaan leggen. Je maakt haar gelukkig met een plank vol tapas, dus laat Jeroen Ann haar eigen tapasplank maken. ’s Middags neemt Wim de presentatrice mee op een nostalgische trip naar haar grootmoeders frikadellen met kriekskes. Ann houdt van natuur en van dieren - say no more – dus trekt Wim met haar én een paar charmante ezeltjes op wandeltocht door de heuvels van de Périgord. De dag eindigt in ware sharing style én met pasta vongole. En dan is er zelfs nog tijd voor een vrolijke afsluiter met een minirondje Swingpaleis en Wim die zijn inner Felice naar boven haalt.
Ini Massez: creatief, chaotisch en culinair
Wervelwind Ini Massez is een bron van energie en emotie. Ze vindt haar zen tijdens een door Wim georganiseerde meditatie- en yogasessie aan het zwembad. Daarna mag ze samen met onze beenhouwerszoon aan de slag met vleesmolens en herinneringen tijdens een rondje worsten of ‘saucissen’ draaien, net zoals vroeger bij haar grootouders. Jeroen serveert ook een nostalgische portie Brusselse wafels, maar in een hartige versie die zelfs Ini verrast. Een kanotocht door het 'Venetië van de Périgord' maakt daarna het plaatje compleet. Wim roostert de zelfgemaakte venkelworsten van Ini voor het avondmaal en sluit af met Aalsterse vlaaikes, een dessert dat Ini tot tranen toe beroert.

Een vleugje nostalgie, een snufje avontuur, en een overvloed aan smaak:
dat is Bon Appétit 2025.
Bon Appétit - vanaf 22 november te bekijken op Pickx+ en vanaf 26 november op njam!.
