27-03-2024

Proef vanaf dit weekend de bloesemtripel ‘de Bluier’ in Bilzen-Hoeselt

Een blonde tripel van 8 graden, traditioneel gebrouwen met o.a. gerstemout, hop, water, gist en appelbloesem. Ingrediënten die zorgen voor de unieke smaak van de gloednieuwe bloesemtripel ‘de Bluier’. Je kan het bier vanaf zondag 31 maart proeven in bloesembar ‘Bar Bloei’, tijdens het bloesemfestival ‘Lumineus’ (6 april) en Bloesemmagie (5 mei) of aankopen bij het Toeristisch Onthaal van Alden Biesen. Er werden al 6.000 flesjes gebotteld, goed voor 2.000 liter lokaal gebrouwen bloesembier.

20240325_BLUIER_Z6C0322-9900000000079e3c.jpg

Foto's: © Visit Bilzen

Den Toetëlèr

Hobbybrouwer Luc Festjens van de Hoeseltse brouwerij ‘Den Toetëlèr’ (dialect voor ‘vlierstruik’) was meteen enthousiast toen hij de vraag kreeg om mee na te denken over een bloesemtripel. Al snel was ‘de Bluier’ er, een naam die staat voor alles wat bloeit, zoals de bloesems waarmee we de lente goed inzetten. “Ik ben er zeker van dat alle Bilzenaren en Hoeselaren die naam perfect kunnen uitspreken”, zegt Luc lachend. “De kunst van het artisanaal bierbrouwen heb ik in Bokrijk geleerd, een plek die we met de Biergilde Demerdal destijds één keer per jaar bezochten. In 2010 rijpte het idee om een eigen brouwerij op te starten. Dat plan kreeg vorm toen we met een aantal vrienden het eerste brouwsel van een witbier op punt stelden. We zijn blijven sleutelen aan het recept. Toen de vlierstruiken in bloei stonden hebben we bloesems toegevoegd. Het is die fruitige toets die perfect past bij het licht zurige tarwebier dat wij op de markt hebben gebracht als ‘Den Toetëlèr’. Doorheen de jaren zijn we blijven brouwen en innoveren. Zo hebben we recent nog een distilleerketel in gebruik genomen waarin jenevers, fruitdistilaten en whisky gemaakt zullen worden. Voor ons is enkel het beste goed genoeg (lacht).”

De Bluier

Voor Luc was het, ondanks zijn jarenlange ervaring, toch een uitdaging om ‘de Bluier’ te brouwen: “We zijn traditioneel gestart met gerstemout, hop, water, gist en appelbloesem. Aan de start van hun reis worden de granen gemout waardoor de enzymen ontwaken. Het zetmeel in de mout wordt vervolgens omgezet in suiker. Eens dit alles in de brouwketel zit, roeren we het zetmeel met heet water tot het suiker wordt, terwijl de hop het bier van zijn pittig karakter voorziet. Na dit kookproces verandert de gisttank het suiker in alcohol, terwijl het bier koel en helder wordt. Gebotteld en soms nog eens opnieuw gegist, krijgt het bier de nodige rijpingstijd voordat hij een heerlijke smaak prijsgeeft. De bloesemtripel ‘de Bluier’ is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 8%. We hebben nog geen alcoholvrije versie, maar overwegen dit zeker. Met het lentefris aroma en fleurige etiket is het bloesembier perfect om te drinken onder de ontluikende voorjaarszon. We starten met 6.000 flesjes, goed voor zo’n 2.000 liter.”

20240325_BLUIER_Z6C0308-9900000000079e3c.jpg

Foto (van links naar rechts): Véronique Jans (Bilzers schepen), Gunnar Deckers (Bar Bloei), Luc Festjens (brouwerij Den Toetëlèr), Johan Schoefs (Hoeselts schepen)
©Visit Bilzen

Bar Bloei

Vanaf zondag 31 maart is ‘de Bluier’ te koop bij het Toeristisch Onthaal in Alden Biesen of kan je hem drinken in bloesembar ‘Bar Bloei’. Uitbater Gunnar Deckers: “Onze pop-upbar ligt in het hart van het Haspengouwse fruitlandschap in Schalkhoven, een deelgemeente van Hoeselt. Het is gemakkelijk terug te vinden op het Limburgse fietsroutenetwerk tussen knooppunten 122 en 123. Bij ons kan je ‘de Bluier’ exclusief komen degusteren tussen de bloesempracht t.e.m. 12 mei.”

Visitekaartje

“Het is een verfrissende bloesemtripel waar je echt van kan genieten. Met wat geluk ruik je de bloesems niet alleen, maar proef je ze ook in je glas. Heerlijk!”, zegt Hoeseltse schepen van toerisme Johan Schoefs. “Ik ben bijzonder trots op het eindresultaat. Een lokaal product, gebrouwen en aangeboden in Bilzen-Hoeselt. Een mooi visitekaartje om mee uit te pakken en een perfect item om mee naar huis te nemen en na te genieten van de mooie tijd in onze stad”, vult Bilzers schepen van toerisme Véronique Jans aan.

Meer info: www.visitbilzen.be/bloesems.

20240325_BLUIER_Z6C0412-9900000000079e3c.jpg

© Visit Bilzen

Met cookies werkt deze website vlot en kunnen we u inhoud op maat tonen. Als u verder surft of op "Ja, ik accepteer cookies" klikt, dan aanvaardt u deze cookies. Meer informatie