29-09-2025

Lanaakse bakker bakt met Nederlandse collega ‘de grootste vlaai ter wereld’

Van maandag 6 tot en met woensdag 8 oktober 2025 kan je in het MECC Maastricht terecht voor de 70ste editie van de Brood- en Banketbakker Beurs (BBB Maastricht). Dé horecavakbeurs start al op zondagnamiddag met het gratis streekproductenfestival 'Proef Je Regio' en wordt maandag feestelijk geopend met een opvallende wereldrecordpoging: het bakken van de grootste vlaai ter wereld.

De Lanaakse bakker Johan Nulens (Bakkerij Nulens) en patissier Sébastien Trudelle (Smores) uit Maastricht/Meerssen slaan de handen in elkaar om een abrikozenvlaai van maar liefst 7 meter doorsnede te realiseren, goed voor 10.000 stukken die tijdens de beurs verkocht worden voor het goede doel.

DSC_7082kopie-9900000000079e3c.jpg

Johan Nulens (links) en Sébastien Trudelle (rechts) © Roland Hermans

Twee families, één missie

Bakkerij Nulens is een gevestigde waarde in Belgisch-Limburg. Het familiebedrijf ontstond drie generaties geleden bij Antoine Nulens en Maria Bollen en telt vandaag vier vestigingen in Smeermaas, Zutendaal, Rekem en Veldwezelt. Johan zette de traditie voort na stages bij gerenommeerde huizen als Lasat, Gonzales en Wittamer. Oorspronkelijk namen Johan en zijn zus de zaak over van hun ouders. De zus stapte er enkele jaren geleden uit om haar man te helpen in zijn bedrijf. Johan runt de bakkerijen ondertussen met zijn vrouw en zijn oudste zoon Niels, die drie jaar geleden het team kwam versterken. Hierdoor kregen de logistieke bevoorrading en productie een stevige boost. Sébastien Trudelle is samen met zijn partner de drijvende kracht achter twee patisserieën in Meerssen en Maastricht. Als houder van de titel ‘Meilleur Ouvrier de France’ behoort hij tot de absolute top van de Franse patisserie.

Vriendschap uit passie voor het vak

De samenwerking tussen Trudelle en Nulens groeide uit een toevallige ontmoeting. “Via mijn zoon Mathias heb ik Sébastien leren kennen”, zegt Johan Nulens. “Hij volgde een opleiding brood- en banketbakkerij in Brugge en kwam zo, tijdens zijn stage, terecht bij Sébastien. De klik tussen ons allen was er meteen.

Toen Sébastien Trudelle de bakkerij van Johan bezocht, was hij onder de indruk van de kwaliteit en de authentieke manier van werken. “Vooral de Limburgse vlaaien vond hij zo interessant dat hij een week lang bij ons kwam leren hoe hij ze zelf ook kon bakken. In Maastricht biedt hij ze ondertussen aan en gaan ze vlot over de toonbank. Vanuit die gedeelde passie voor de vlaai ontstond het idee om er iets bijzonders mee te doen”, zegt Johan Nulens enthousiast.

300 kilo deeg en crumble en 520 kilo abrikozen voor een vlaai die bijna anderhalve ton weegt"

De cijfers spreken tot de verbeelding: om de recordpoging te doen slagen, gebruiken de bakkers 520 kilogram abrikozen, 300 kilogram deeg, 300 kilogram crumble en uiteraard royale hoeveelheden echte boter. In totaal zal de vlaai tussen de 1.200 en 1.400 kilogram wegen.

De laatste recordvlaai staat op 5 meter en werd gemaakt door een Limburgse school”, zegt Sébastien Trudelle. “Wij gaan voor 7 meter, een symbolische verwijzing naar de 70ste editie van BBB. De organisatie vroeg mij om het technische aspect van dit verhaal te combineren met de juiste mensen die dezelfde passie voor onze prachtige job delen. Met onze jubileumvlaai willen we graag een plekje bemachtigen in het Guinness Book of Records.

De verkoop en bediening van de vlaai gebeurt samen met twee bakkersscholen uit Belgisch- en Nederlands-Limburg. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Startschot op zondag

De bakkers Johan Nulens en Sébastien Trudelle starten op zondag 5 oktober 2025 al om 6 uur ’s ochtends met het bakken van de recordvlaai in de bakkerij van Johan. Samen met hun team van ervaren bakkers gaan ze voluit voor de recordpoging.

Doorheen de dag worden de gebakken taartstukken gemonteerd op de BBB Maastricht, waar je zondagnamiddag terecht kan voor het streekproductenfestival Proef Je Regio. Daar kan je de opbouw van de vlaai volgen.

De taart wordt op maandagochtend 6 oktober 2025 bij de officiële opening van de horecavakbeurs om 10 uur aangesneden. Het volledige proces – van de opbouw tot het versnijden – kan je volgen via de website van BBB Maastricht.

👉 Meer info: www.bbbmaastricht.be

Met cookies werkt deze website vlot en kunnen we u inhoud op maat tonen. Als u verder surft of op "Ja, ik accepteer cookies" klikt, dan aanvaardt u deze cookies. Meer informatie