14-09-2023

Het 100% Belgische, vrouwelijke De Ceuster Bonache Cycling Team begint aan het nieuwe crosseizoen en werkt samen met Hogeschool PXL Hasselt

Coach Rob Peeters: “Ik wil dat iedereen natuurlijke progressie blijft maken, en dat gaat lukken!”

In de showroom van sportkledingfabrikant Jako Lier werd woensdagavond het nieuwe wielertruitje samen met de 6 vrouwelijke wielrensters van het 100% Belgische Deceuster Bonache Cycling Team voorgesteld. Het kersverse UCI-team pakt dit seizoen opnieuw uit met speerpunten Alicia Franck, Laura Verdonschot en vaste waarden Suzanne Verhoeven en de afscheidnemende Audrey De Keersmaker die op 1 januari de overstap maakt naar het wegwielrennen. Bij de U23 strijden Lies’l Schevenels én de 20-jarige nieuwkomer Lotte Baele voor mooie resultaten. Naast wereldbekerselecties en goede resultaten ligt de focus van het team van voormalig veldrijder en coach Rob Peeters het komende seizoen vooral op het Belgische Kampioenschap én EK- en WK-selecties. Nieuw en uitzonderlijk is de samenwerking die het team heeft opgezet met de laatstejaarsstudenten Communicatie van Hogeschool PXL: “We willen het damesveldrijden nog meer onder de aandacht brengen. Ze zien er stralend uit en ze werken er ook keihard voor, net als hun mannelijke collega’s. Maandag starten de studenten en binnen de opleiding Communicatie wordt hun inbreng bij het team een masterclass”, zegt Veerle Schuyten, Hogeschool PXL-departementshoofd van de afdeling Media & Tourism. Met jongerencoach en talentscout Ellen Van Loy rolt het ambitieuze team het instroomprogramma de komende weken verder uit.

_DTP6900-9900000000079e3c.jpg

Foto © Dreamteampics
Van links naar rechts (boven): Davy De Ceuster, Ellen Van Loy, Rob Peeters, Dirk Verbeeck,
Ruben Van Gucht
Van links naar rechts (onderaan): Lies'l Schevenels, Audrey De Keersmaeker, Alicia Franck,
Suzanne Verhoeven, Lotte Baele, Laura Verdonschot
Make-up rensters: Cent Pur Cent

Sporza-commentator en presentator Ruben Van Gucht was woensdagavond gastheer op de officiële ploegvoorstelling van het 100% Belgische, vrouwelijke De Ceuster Bonache Cycling Team. Op een luchtige manier stelde hij de 6 rensters en hun omkadering voor die allemaal even gretig en enthousiast klaar staan voor een nieuw crossseizoen. “Voor mij is het een logische stap”, zegt de 20-jarige renster Lotte Baele uit het Oost-Vlaamse Adegem die op het afgelopen BK in Lokeren nog brons pakte bij de beloften U23 en in overleg overstapte van het Team Keukens Buysse. “Elke cross start ik om het beste van mezelf te geven wat zich hopelijk vertaalt in mooie resultaten. Dit weekend start ik in Knesselare en dan gaat het richting buitenland om de nodige UCI-punten te sprokkelen. Naast het BK wil ik dit seizoen ook proberen om selecties af te dwingen voor de wereldbekerwedstrijden. Dat zou mooi zijn.

Voor Lies’l Schevenels (U23) uit Lummen was het al een geslaagde zomer, want de studente ‘vroedkunde’ aan Hogeschool PXL Hasselt slaagde in haar eerste opleidingsjaar en kon zich ondertussen ook prima voorbereiden voor een nieuwe crosswinter. “Ik ben overgestapt naar een nieuwe trainer, waarbij we anders zijn gaan werken. De focus lag de voorbije weken minder op de mountainbike-wedstrijd, maar meer op het wegwielrennen. Na een paar wedstrijden voelde ik al dat het beter ging. Ik ben vorig weekend in Wiekevorst al het veld in gedoken en voel me daar nu al sterker van vorig jaar. Mijn doelstelling is alle crossen waar ik aan deelneem uit te rijden door meer naar voor op te schuiven in het rennerspak. Overijse en de Koppenberg zijn met stip aangeduid en een top 5 halen op het komende BK in Meulebeke mag je ook opschrijven als doel.

Overstap

Voor de 24-jarige Borgerhoutse Audrey De Keersmaeker worden het haar laatste weken in de nieuwe, fuschia outfit van het De Ceuster Bonache Cycling Team, want vanaf 1 januari wordt zij voltijds profrenster bij het Lotto Dstny Ladies Team, waar voor haar de focus ligt op de weg. Audrey is één van de rensters die onze wereldkampioene Lotte Kopecky in Drenthe aan een nieuwe Europese titel moet helpen. “Ik ben dankbaar dat ik van dit team de kansen heb gekregen om te groeien, maar ook om mijn overstap te maken naar de weg. Ik rij een beperkt veldritprogramma, en stap pas over richting november. Ik wil me vooral amuseren en de crossen zijn een voorbereiding voor het wegprogramma dat ik volgend jaar afwerk. Ik heb geen grote doelen of ambities. De focus ligt op het conditionele, het wedstrijdritme én het opbouwen naar het komende wegseizoen.

Spanje

Met de recent warme temperaturen in het achterhoofd zijn Suzanne Verhoeven, Alicia Franck en Laura Verdonschot al begonnen aan het nieuwe seizoen. “Samen met Laura trek ik binnenkort naar Spanje voor een reeks wedstrijden. Ik wil dit seizoen vooral progressie maken, selecties afdwingen voor de wereldbekerwedstrijden en een sterk resultaat rijden op het komende BK. Vanaf het begin van mijn carrière zit ik al bij dit team. Het is een supertoffe, familiale ploeg waar de focus ligt op de dames uit eigen land”, zegt de 27-jarige renster Suzanne Verhoeven die ondertussen Turnhout ruilde voor de Herk-de-Stadse deelgemeente Schakkebroek.

Zweden

Het voorbije weekend reed de 28-jarige Alicia Franck uit Essen al twee cyclocrossen op Duitse bodem: “Dat was o.a. in Lützelbach, waar er behoorlijk veel volk was, ook al kwam die cross niet op tv. De komende weken ga ik nog crossen in Zweden en Tsjechië, wedstrijden voor UCI-punten. Ja, je moet er iets voor over hebben, maar die punten tellen voor het klassement. Ik heb familie wonen in Zweden, die komen normaal ook kijken naar de wedstrijd, maar zelf heb ik in dat land nog nooit gecrost. Ik had een goede zomer, zonder corona of andere belemmeringen. We hebben hard gewerkt op techniek en tactiek. Ik was erg blij met mijn zilveren medaille op het BK Mountainbike. De focus ligt dit seizoen op alle kampioenschappen én het WK in Tabor. We gaan blijven strijden voor een top 10-plek in de wedstrijden, ook in de wereldbekers. De inbreng van onze nieuwe coach Rob Peeters en de ervaren Ellen Van Loy maakt zeker een verschil. Er zijn dingen naar boven gekomen die ik nog niet wist, maar die mij en het ganse team sterker maken.

Openstaande rekening

Net als bij haar collega-rensters is de crosshonger groot bij de 27-jarige Laura Verdonschot uit het Kempense Wechelderzande. “De spanning stijgt en je voelt dat het nieuwe seizoen om de hoek loert. De ploeg heeft heel wat inspanningen én samenwerkingen opgezet waardoor wij dit jaar een uitgebreid wegprogramma hadden. Alles wijst erop dat ik verder sta dan vorig jaar op basis van mijn resultaten, maar het valt nog af te wachten hoe dat zich vertaalt in de cross. Ik begin zondag en 30 september trek ik met Suzanne naar Spanje. Ik heb daar vorig jaar ook gereden en dan is Overijse de eerste grote cross op Belgische bodem die ik rij.

Mijn focus ligt op de kampioenschappen. Ik heb al een paar jaar een openstaande rekening met het BK, waar ik dit jaar last-minute moest afhaken wegens ziekte. Het zou tof zijn als ik de eerste ben die Sanne Cant daar van haar troon toeft (lacht uitbundig), maar de concurrentie wordt er natuurlijk niet minder om. We gaan er in alle geval, net als in alle wedstrijden, alles aan doen.

_DTP6515-99028a03cf04513c.jpg

Foto © Dreamteampics
Rob Peeters

Rob Peeters

Voormalig veldrijder en nieuwbakken coach Rob Peeters heeft er net als de rest van de teamleiding een goed oog in. “In de zomer ligt de focus op mijn zaak, maar in de wintermaanden gooi ik al mijn aandacht op het damesveldrijden en dit team. Voor de wedstrijden probeer ik ze rustig te houden en op te peppen. Doorheen het seizoen neem ik de crosstrainingen voor mijn rekening. Ik let dan inderdaad op alle details, geef tips en advies. Als je als individuele dame bij een mannenploeg rijdt, dan mag je vaak met die mannen mee op training maar daar stopt het. In dit team draait het alleen maar om de vrouwelijke wielrensters en zijn zij het speerpunt. Hier sta ik dan op hun vingers te kijken (lacht) en kan ik hen makkelijk bijstaan met mijn kennis en ervaring. Samenwerken met dames gaat niet zonder slag of stoot (lacht), maar da’s ook geen probleem. Ik kom uit de mannenwereld. Voor mij was dat aanpassen, maar ik ben wel iemand die dat nog kan en wil. Ik wil er het beste uithalen, omdat ik zie dat er in elk van onze rensters een lichtje brandt waarmee we aan de slag kunnen. Ik wil dat iedereen natuurlijke progressie blijft maken, maar dat gaat volgens mij lukken.

_DTP6915-9900000000079e3c.jpg

Foto © Dreamteampics
Van links naar rechts: Lies'l Schevenels, Audrey De Keersmaeker, Suzanne Verhoeven, Veerle Schuyten (Departementshoofd PXL Hasselt), Lotte Baele, Alicia Franck, Laura Verdonschot
Make-up rensters: Cent Pur Cent

Hogeschool PXL Hasselt

Op het mooie, nieuwe fuschia-wielertruitje van het De Ceuster Bonache Cycling Team staat op de rugzijde ook het logo van de Hogeschool PXL Hasselt. “De samenwerking met een veldriteam is inderdaad weer iets nieuws, maar wie onze school kent weet dat wij voortdurend inzetten op innovatie en vernieuwing. Straks is het aan onze laatstejaarsstudenten van de opleiding Communicatie om deze prachtige dames nog meer te laten shinen en het vrouwenwielrennen nog sterker in de picture te brengen. Als hogeschool hebben we een verleden in het uitwerken van campagnes en events. Denk maar aan de recent succesvolle Stiletto-Run die onze studenten organiseerden. Naast het ondersteunen in communicatie is er ook nog een betrokkenheid bij het organiseren en uitwerken van de vip-feestjes in de cross. Wij werken nooit met opdrachten die wij zomaar bedenken, maar wel samen met bedrijven en organisaties. Zij vragen en dagen onze jongeren uit om creatief na te denken. Ik ben erg benieuwd wat die 20-jarigen richting het vrouwenveldrijden allemaal gaan bedenken. Het is een uniek project, ongezien in het veldrijden. Maandag begint het nieuwe academiejaar en dit wordt een onderdeel van de laatstejaars hun masterclass Event en eXperience. Het moet dus goed zijn”, zegt Veerle Schuyten, Departementshoofd van Hogeschool PXL Hasselt, PXL-Media & Tourism.

DTP_2548-9900000000079e3c.jpg

Foto © Dreamteampics

Met cookies werkt deze website vlot en kunnen we u inhoud op maat tonen. Als u verder surft of op "Ja, ik accepteer cookies" klikt, dan aanvaardt u deze cookies. Meer informatie