26-06-2025

Vrijdagavond kan je op het terras van het Hasseltse restaurantconcept Cèsi vanaf 17 uur genieten van heerlijke gerechten én de beats van de Belgische dj Chiara Meloni die eerder al draaide op Genk on Stage, Pukkelpop en Tomorrowland. Het is een match made in heaven, want de internationaal gewaardeerde vrouwelijke dj heeft Italiaanse roots die perfect passen bij het vernieuwde restaurantconcept dat Cèsi aanbiedt. De 27-jarige Frederique Schoenmaeckers werkt inmiddels samen met de 36-jarige Nico Draghi uit Dilsen-Stokkem, een kok afkomstig uit het Italiaanse Toscane, maar die eerder al achter het fornuis stond van o.a. het prestigieuze Londense vijfsterrenhotel Mandarine Oriental, maar ook Armani Hotels en La Suite West. Bij Cèsi kan je van woensdag tot zondagmiddag terecht voor een gezellige lunch of fine dining. De zalmtartaar met gemarineerde aardbeien en een crème van ricotta is in het zomermenu één van de signature dishes.

© Cèsi - Frederique Schoenmaeckers
Internationaal
Liefhebbers van verfijnde gerechten met invloeden van over de hele wereld moeten zeker eens langslopen bij Cèsi, het restaurantconcept van Frederique Schoenmaeckers dat je vindt in de Hasseltse Aldestraat. Sinds enkele weken staat de 36-jarige chefkok Nico uit Dilsen-Stokkem er achter het fornuis van de gezellig open keuken. “We zijn een intiem, gezellig en jong restaurant dat verfijnde gerechten aanbiedt aan de gasten. Door de locatie, maar ook omdat we werken met kraakverse producten kan je zowel genieten van een lunch als fine dining, waarbij we meer dan ooit de focus leggen op het internationale karakter van ons culinaire aanbod, gecombineerd met een persoonlijke bediening, een leuke wijn en cocktailkaart. De juiste beats maken het plaatje compleet. Onze chef heeft ook nog een eigen bedrijf waarmee hij truffels exporteert uit het Italiaanse Toscane, de plek waar hij is opgegroeid. De gerechten die hij serveert zijn huisbereid, met ingevoerde kwaliteitsproducten zoals o.a. truffels, olijfolie en honing. Het is zijn New Italian Style die we netjes vermengen in het concept, met ook aangepaste klassieke Franse, Duitse en Italiaanse wijnen. Internationaal”, zegt Frederique.

© Cèsi
Kwaliteit
Tien jaar geleden woonde Nico nog in Londen, waar hij in verschillende topzaken heeft gewerkt, waaronder het vijfsterrenhotel Mandarine Oriental. “Toen ik er werkte hadden ze al een Michelinster. Het is dankzij mijn ouders dat ik de passie voor het koken hebt ontdekt. Zij hadden in Toscane drie restaurants. Ik ben als het ware opgegroeid tussen de kookpotten (lacht), een verhaal dat doorheen de jaren alleen maar is gegroeid. In de coronaperiode, toen alle restaurants in Italië dichtgingen, trok ik naar België waar de horeca onder voorwaarden open bleef, waardoor ik kon blijven koken. Mooie borden presenteren met verse, uitzonderlijke gerechten is mijn handelsmerk. Vanuit Toscane komen de producten waarmee ik mijn eigen saus maak, verse pasta en een biologische pata negra. Dat vind je ook op de kaart bij Cèsi, net als de verse truffels die we rechtstreeks invoeren. Vanuit Dilsen-Stokkem, de plek waar ik woon, lever ik met mijn bedrijf ook nog een deel van die verse producten uit aan klanten in Antwerpen, Brussel en Gent. Zo gegeerd zijn ze en het mooie is dat we ze bij Cèsi netjes presenteren op de borden.”
Zondag
Onder het motto ‘hier moet niets, alles mag’ biedt gastvrouw Frederique een vernieuwde kaart aan. “Zowel voor de lunch als het diner werken we met een zomermenu dat elk seizoen wordt aangepast. We hebben ook een lange bar waar je gezellig kan aanschuiven voor een koffie, een cocktail of een wijntje. Als je alleen bent en je pakt een gerechtje, zelfs met een aangepast wijntje, zit je aan gemiddeld 30 euro per persoon. We mikken op een breed publiek. Ik ben zelf een mid-twintiger en vind het fijn om leeftijdsgenoten over de vloer te krijgen. Levensgenieters en mensen die houden van het culinaire zijn van woensdag tot zondagmiddag meer dan welkom. Ook op zondag kan je een wandeling door de stad of een middag shoppen combineren met een bezoekje. We doen dat op verzoek van onze klanten die er al een tijdje naar vragen. Met de 12,5 op 20 die we enkele weken na onze opening al kregen van Gault&Millau zijn we met ons vertrouwde team en onze nieuwe chefkok super gemotiveerd en gedreven om daar nog een paar puntjes bij te doen in de toekomst. Dat is zeker onze ambitie, want we streven meer dan ooit naar gezelligheid en perfectie.”
Chiara Meloni
Wie het weekend of de start van de vakantie goed wil inzetten, kan vrijdagavond terecht bij Cèsi voor een dj-set van de Belgische Chiara Meloni. De Limburgse met Italiaanse roots draaide eerder al op o.a. Pukkelpop, Gent on Stage en Tomorrowland. “Aangepast aan de sfeer die we uitstralen, zijn we blij dat we haar konden strikken voor een avondje ‘sips’, ‘dips’ en ‘bits’. Iedereen is welkom voor een drankje of om onze vernieuwde kaart te ontdekken. Muziek is een belangrijk onderdeel van ons belevingsconcept dat we op deze manier nog eens extra accentueren”, zegt Frederique Schoenmaeckers.
Meer info over Cèsi vind je op www.cesicuisine.be