06-10-2025

De Brood- en Banketbakkerij Beurs (BBB Maastricht) opende vanmorgen feestelijk haar 70ste editie in het MECC Maastricht met een bijzonder smakelijke primeur: de officiële homologatie van de grootste vlaai ter wereld.
Het initiatief kwam van de beursorganisatie in samenwerking met de Maastrichtse bakker Sébastien Trudelle (Smores) en de Lanaakse bakker Johan Nulens (Bakkerij Nulens). Voor het wereldrecord werd gewerkt met indrukwekkende hoeveelheden van verschillende ingrediënten: 350 kilogram bloem, 600 eieren, 3,5 kilogram gist, 300 kilogram suiker en 530 kilogram abrikozen.
De vlaai, die in totaal 1.057 kilogram woog, werd maandagochtend officieel erkend door Seyda Subasi-Gemici van het Guinness Book of World Records. Daarmee is de abrikozenvlaai officieel de grootste ter wereld.
“We zijn allemaal bijzonder trots dat het gelukt is”, zegt Sébastien Trudelle. “Het was een stevige uitdaging met heel wat voorbereiding. Alles moest perfect worden afgemeten en gewogen. We wisten dat we boven de 1.000 kilogram moesten uitkomen, en dat is met 1.057 kilogram mooi gelukt.”
Ook collega-bakker Johan Nulens kijkt tevreden terug: “Het bakken verliep goed, maar de montage was een uitdaging op zich. Dankzij de ervaring van Sébastien, de fantastische inzet van mijn team en de hulp van de leerlingen is het gelukt. Aan mijn stem hoor je dat we diep zijn gegaan”, lacht hij. “We gaan dit niet meer opnieuw doen, maar zijn ontzettend blij met het record!”
Bij het maken en verdelen van de recordvlaai kregen de bakkers hulp van de leerlingen van het zesde jaar bakkerij van de Sint-Martinusscholen uit Herk-de-Stad. “Voor onze leerlingen was dit een unieke ervaring”, zegt hun leerkracht Marc Vanweerts enthousiast. “Ze hebben vrijwillig hun zondag vrijgemaakt om mee te werken aan het wereldrecord. Dat we vandaag ook nog mogen helpen bij het aansnijden en uitdelen van de vlaai, is de spreekwoordelijke kers op de vlaai (lacht).”
Na de officiële erkenning werd ‘de grootste vlaai ter wereld’ aangesneden en uitgedeeld aan de bezoekers van de BBB Maastricht. Een deel ging bovendien naar ziekenhuizen en goede doelen in de regio.
De BBB Maastricht loopt nog tot woensdag 8 oktober 2025 in het MECC Maastricht en viert dit jaar haar 70ste editie. Horecapersoneel kan zich gratis registeren via www.bbbmaastricht.nl

© BBB Maastricht